Resimde Rococo Sanat Akımı

Neoklasik ve Rokoko tarzlar birbirine zıttır. Neoklasizm, 1780’lerde Rokoko tarzını izleyerek ortaya çıktı. Neoklasizm, Rokoko tarzının kabarıklığına ve detaylandırılmasına bir tepkiydi. Bu iki akım sanat tarihinin en etkileyici dönemlerinden biri olan Barok’tan sonra doğmuştur.

 

Güneş Kralı XIV. Louis’nin saltanatının sonunda, Rokoko akımı Barok’a karşı doğmuştur. Barok sanatçılar geometrik şekiller kullanarak dramatik ve teatral bir etki vermeyi amaçlamışlardır. Karmaşık ve son derece ayrıntılıydı. Büyük ölçekli tasarımlar Barok’un temel özelliklerinden biriydi. İncil’den sahneler Barok temalar olarak kullanılmıştır. Barok sanatçılar, saygı ve korku duygusu uyandırmayı ve Güneş Kralı’nın gücünü vurgulamayı amaçlamışlardır. Kral öldüğünde, saray sanatçıları resmi Barok sanatından Rokoko olan daha hafif ve eğlenceli bir tarza geçtiler.

 

Barok’u bir şişe şampanya olarak kabul edersek, Rokoko şampanyanın üzerindeki köpük olarak kabul edilebilir. Rokoko sanatı, karmaşık formlar gibi Barok’un bazı üslup özelliklerine sahiptir, ancak Rokoko sanatçılarının ilgilendiği temalar daha hafiftir. Dini, ahlaki veya siyasi temalar gibi ciddi konularla ilgilenmediler. Bunun yerine, canlı fiziksel dünya, aristokrasinin sosyal hayatı, kişisel eğlence, romantizm ve zevk üzerine odaklandılar. Rokoko stili, asimetri, kıvrımlı çizgiler ve süslemelerle karakterize edildi. Barok döneminin koyu renklerinin aksine Rokoko üslubunda daha çok soft, pastel renkler kullanılmıştır. Barok döneminin görkemli mimarisi ve devasa mermer heykellerinin aksine Rokoko üslubu kendini daha çok küçük ölçekli iç tasarımlarda, mobilyalarda, duvar halılarında, porselenlerde ve tablolarda ifade etmiştir. Genellikle dekoratif bir sanat tarzı olarak bilinir.

 

On sekizinci yüzyılın sonunda, Neoklasizm, Rokoko üslubunun ayrıntılandırmasına, hafifliğine ve burjuvazisine bir tepki olarak ortaya çıkmış ve orantılı ve basit formlara, sanal temalara ve Roma antikitesine odaklanmıştır. Neoklasik sanatçılar teknik mükemmellik, uyum ve dengeye önem vermişlerdir. Geometrik formlar ve sütunlar Neoklasik üslubun ana özellikleriydi. Rokoko’nun soluk renklerine zıt olarak keskin renkler kullanılmıştır. Neoklasizm, edebiyat ve müzikte olduğu kadar mimari ve görsel sanatlarda da güçlü bir hareketti.

 

Roma antikitesine ilgi, dönemin arkeolojik çalışmalarıyla gündeme gelmiştir. Antik kalıntıların keşfi, Yunan ve Roma döneminin uygarlık, sanat ve görkemine karşı bir hayranlık uyandırdı. Sanatın tadı tamamen değişti ve antik sanatın ideal güzelliği doğanın kendisinden daha çok tercih edildi. Neoklasik sanatçılar, Yunan ve Roma figürlerinin asil sadeliğinden ilham aldı. Bu arada, devrimci hareketler dönemiydi ve bu dönemde antik Yunan demokrasisi çok takdir edildi. Neoklasizm, Fransız Devrimi’ne hizmet ettikten sonra Napolyon’un iktidarı ele geçirmesiyle Fransız imparatorluğunun resmi sanatı olmuş ve imparatorluğun ihtişamını kahraman figürlerle göstermeyi amaçlamıştır. Neoklasik temalar, kahramanlık, cesaret, onur, adalet, göreve bağlılık ve özveri gibi erdemlere dayanıyordu. Neoklasizm on dokuzuncu yüzyılın sonuna kadar egemen oldu.

Bu kadar sanat bilgisinden sonra siz de Rococo tarzını benimseyenlerdenseniz, hemen çalışmalara başlayabilirsiniz. www.kagito.com’a tıklayarak size en uygun resim kağıtlarını ve kalemlerini satın alabilirsiniz.

İşte size bazı Rococo örnekleri

Jean-Antoine Watteau, Pilgrimage to Cythera (1717)
François Boucher, Triumph of Venus (1740)
Jean-Honoré Fragonard, The Meeting (from the “Loves of the Shepherds”)(1771–72)

 

Related Posts