Sanatsal Projeler İçin Kağıt Seçimi

Sanatsal projeler için kağıt seçimi çok önemlidir. Kağıt yüzeyi bir dizi farklı faktörden etkilenir. Kağıtların yüzey dokusu “diş” olarak adlandırılır. Diş, işlemde kullanılan eleklerin dokusuna göre belirlenir. Kağıtları daha yakından tanımak için bazı terimleri ve kullanımları gözden geçirelim:

 

  1. Asitsiz: Kağıtların, zamanla sararmaya ve kırılganlaşmaya karşı daha yüksek direnç sağlayan nötr bir PH ile yapıldığını anlatır.

 

  1. Gramaj: Kağıdın metre karesi (gsm) başına gram cinsinden ölçülen ağırlığıdır. Gramaj ne kadar yüksek olursa, boya katlarına veya su miktarlarına o kadar fazla dayanabilir.

 

  1. Pound (lbs.): Belirli bir boyutta 500 yaprak (top) olarak ölçülen kağıdın ağırlığı olarak tanımlanır. Örneğin, 300 libre ağırlığındaki standart 22″x30″ suluboya kağıdı top 300 librelik bir kağıttır. Bu kağıt standart sayfalardan daha büyük ve çok daha ağır olsa bile, standart 22″x30″ kağıt top 300 libre ağırlığında olduğundan, yine de 300 librelik bir kağıttır.

 

  1. Sıcak Pres (HP): Çelik silindirlerden geçirilerek “ütülenmiş” kağıtlardır. Bu, örneğin mürekkep, grafit veya işaretleyicilerde detay çalışmaları yapan sanatçılar tarafından tercih edilen çok pürüzsüz bir yüzey oluşturur. Portre sanatçıları tarafından kullanılır.

 

  1. Soğuk Pres (CP): Bazen “Değil” olarak anılır, yani sıcak silindirler tarafından preslenmemiştir. Bu kağıt hafif bir dokuya sahiptir ve sanatçılar tarafından en çok kullanılan kağıt yüzeyidir. 140 lb. ve 300 lb. ağırlıklar, suluboya ve baskı resim için iyi çalışır.

 

  1. Laid: Bunlar, üretim süreci tarafından oluşturulan çok ince bir çizgi dokusuna sahiptir. Grafit, renkli kalemler, karakalem ve pastel gibi daha yumuşak ortamlar için idealdir.

 

  1. Pürüzlü: Ağır dokulu yüzeye sahip bazı el yapımı kağıtlara yakın kağıtlardır. Bazı sanatçılar tarafından değer verilen çizim, pastel ve karakalemde dokusal nitelikler üretir.

 

  1. Parşömen: Bristol ve aydınger kağıtlarında bulunan pürüzsüz yüzeylere sahiptirler. Son derece detaylı çizimler için mükemmel bir kağıt seçeneğidir.

 

  1. Deckle Kenarları: Geleneksel el yapımı kağıtlar gibi görünmek üzere yapılmış makine yapımı kağıtların kesilmemiş ve düzensiz kenarlarına verilen isimdir.

 

Elle yapılan kağıtlar, birçok sanatçı tarafından arzu edilen, tahmin edilemez ve düzensiz dokular üretir. Üretimi sırasında kağıda lifler ve bitki materyalleri preslenebilir, bu da ilginç görsel efektler ve olanaklar yaratır. En yaygın el yapımı kağıt, %100 pamuk liflerinden yapılır. Bu kağıtlar iyi bir esnekliğe sahiptir ve suyu iyi emebilir, bu da onları suluboya, akrilikler ve mürekkep yıkamaları için iyi hale getirir.

 

Makine yapımı kağıtlar silindirler üzerinde kalıplanır ve çoğu el yapımı kağıttan daha ucuzdur. Ayrıca daha pürüzsüz olma eğilimindedirler ve belirli silindir türlerine bağlı olarak, kağıtlar oldukça pürüzsüz ve daha ucuzdur.

 

140 lb ve 300 lb gibi daha ağır kağıtlar suyu iyi çeker ve suluboya, yıkama ve baskı resim için iyidir. Bazı sanatçılar ayrıca parşömen veya pürüzsüz yüzeyler gibi bu ağır ağırlıklarda daha pürüzsüz yüzeyli kağıtlar üzerinde çizim yapmayı tercih ederler. 90 lb ve altı gibi daha hafif kağıtlar, kurşun kalem, karakalem, keçeli kalem vb. gibi çoğu çizim ihtiyacı için iyi çalışır.

 

Siz de çalışmalarınız için en uygun kağıtları www.anilkagit.com’u ziyaret edin.

Related Posts