Resim Sanatında Neo Klasisizm Akımı

Resim sanatında Neo Klasisizm, dekoratif, edebi, müzikal, görsel sanatlar, tiyatro vb. gibi farklı sanat türlerinde kendini gösteren, farklı bir Batı Klasik Sanatsal yetenek ve kültürel hareketlerine verilen etikettir. Neo-Klasisizm, MS 1765’te başlayan bir Avrupa tarzıdır. On sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıllarda çok belirgin bir şekilde görülebiliyordu ve Antik Roma, Yunan ve Rönesans Sınıfçı etkileri vardı. Özünde Neo-Klasisizm, Barok ve Rokoko’nun yaratıcı bir karşıtıydı. Mesela ‘Kanonik’ statüsünü kazanmış bir tablo Neo-Klasisizmi temsil eder. Sanat eserinin standardı çok yüksektir ve tipik bir Neo-Klasik ressam, bir ifadenin tam kontrolünü sergilerken sanat formlarına yeni bir his vermeye çalışır.

Neo-Klasikçi Örnekler

Sokrates’in Ölümü

Fransız ressam Jacques Louis David (1748-1825), temalarını Ortaçağ Tarihi ve büyük Fransız Devrimi’nden alan ilk başarılı Neo-Klasik sanatçıydı. İkonik Neo-Klasik eserlerden biri olan “Socrates’in Ölümü” (1787), şu anda New York Metropolitan Sanat Müzesi’nde bulunmaktadır.

La Comtesse d’Haussonville 

Jean August Dominique Ingres (1780-1867) onun yerini aldı. Dünya çapındaki sanatçılar, “La Comtesse d’Haussonville” portresi de dahil olmak üzere Ingres’in ünlü sanat eserlerine bayıldı. Romantizmin ve ince Erotizm’in dokunuşu, “Türk Hamamı” ve “Ev Sahibinin Bakiresi” adlı resimlerinde de kendini gösteriyor.

Sir Edwin Henry Landseer (1802-1873), İngiliz Viktorya dönemi Neo-Klasikçi ressamın sanat eserleri, ABD ve Birleşik Krallık’taki birçok prestijli müze ve galeride sergilenmektedir. Neo-Klasik başyapıtı “Abercorn Düşesi ve Kızı” (1834), İngiltere’nin Staffordshire kentindeki Shugborough Hall’da bulunmaktadır. “Ev Gibi Bir Yer Yok”, şu anda Londra’daki Victoria ve Albert Müzesi’ni süsleyen, kalbin yakınında yatan bir köpeğin hoş bir tablosudur.

August Anton Tischbein (1801-1877), bir Alman Neo-Klasikçinin Trieste’si (1858), şu anda İspanya’nın Madrid kentindeki Thyssen Bornemisza Müzesi’nde bulunuyor.

Neo-Klasisizm – Detaylar

Bu Neo-Klasik Batı Resimlerinin çoğu, tuval üzerine yağlıboya eserlerdi ve güçlü duyguları tasvir etmek için ince renkler kullanıldı. Başlangıçta Neo-Klasik Resimler sabit, ideal ve ciddi tonlarla ifade edilirdi. Daha sonra Fransa’da Romantik Hareket’in gelişiyle Neo-Klasist resimler kişisel ifadelere ve hareketsiz duygusallığa yer vermeye başladı. Neo-Klasik tarz, on yedinci yüzyıl mobilya ve dekoratif sanat eserlerinde de görülebilir. Neo-Klasisizm, on yedinci ve on sekizinci yüzyılda sanat formlarının nabzıydı, ancak yoğun insan duygularını, etkinliklerini veya tarihi sahneleri tasvir etmeye yönelik büyük bir disiplin ve entelektüel yaklaşım gerektiriyordu.

Eğer siz de Neo-Klasisizm akımına bağlı bir çizerseniz, birbirinden farklı kağıt çeşitlerimizi inceleyebilir, kendinize uygun olanı satın almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kağıt çeşitlerimizi incelemek için www.anilkagit.com ya da www.kagito.com adresine tıkayabilir veya bizi arayarak müşteri hizmetlerimizden bilgi alabilirsiniz.

 

Related Posts