Sürrealizm Akımı

Sürrealizm, Resim sanatında “Gerçeküstücülük”, sanatçı tarafından normalde aynı bağlamda görülmeyen nesnelerle yan yana getirilen gerçek veya hayali nesnelerin tasviri olan saf haliyle psişik otomatizm olarak tanımlanır. 1920’lerde, Andre Breton ve Rene Magritte bu tekniği savunmuşlardır. Joan Miro, Max Ernst ve Giorgio de Chirico bazı erken gerçeküstü sanatçılardan sonra Salvador Dali, plajlara eriyen saatleri boyayarak sanat dünyasının rock yıldızı oldu. Dali’nin dünya çapındaki şöhreti, fantezi temelli çalışmalara talep yaratırken, böylelikle sürrealizm kalıcı oldu.


Gerçeküstü teknik

Gerçeküstü bir resim yapabilmek için gerçekçi bir şekilde boyamanız gerekir, böylece ilk bakışta izleyici resmin gerçek nesneleri gösterdiğini düşünür. Belki gerçek bir nesnenin resmidir, ancak daha yakından bakıldığınızda sanatsever tasvir edilen durumun imkansız olduğunu fark eder. Figür, ormandaki bir evin yağlı boya -kolaj resmini gösteriyor, ancak daha dikkatli baktığınızda çeşitli cam nesnelerin bütünde bir ev tasvir ettiğini fark edeceksiniz. Gizem, gerçeküstü resmin büyük bir parçasıdır böylelikle sanatçı, izleyiciyi tahminde tutar. Gerçeküstü sanat ile gerçekçi ya da soyut sanat arasındaki temel fark, gerçeküstü sanatçının gerçek nesneleri tuhaf yerlerde ya da beklenmedik yan yana yerleştirmelerde boyaması ya da nesneleri tanınabilir olsa da biraz anormal olacak şekilde değiştirmesidir.

Neden Gerçeküstü Bir Şekilde Resim Yapmalı?

Sürrealist akımına gönül veren ressamlar, resimlerini ilk kez sergilediğinde halk bu yenilikçi bakış açısını anlam vermeyim fazlasıyla sinirlenmişlerdi çünkü her şeyin gerçekçi tasvirlerini görmeye alışmışlardı. O dönemlerde resimler bir fotoğraf makinesi gibi kullanılıyordu ve sanatçıların gördüklerini son derece gerçekçi bir şekilde tasvir etmeleri halinde yetenekli kabul ediliyorlardı. Brownie fotoğraf makineleri 1900’lerde piyasaya çıkıp dünyadaki nesneleri gerçekçi bir şekilde tasvir etme görevini üstlendiğinde, sanatçılar artık diledikleri gibi resim yapabilme özgürlüğüne kavuşmuş oldu. 1911’de Franz Marc at resimleri yaptı ama atları maviydi. 1924’te sürrealist Breton, bilinçdışının hayal gücünün kaynağı olduğunu ve sanatçıların bilinçaltından nesneleri boyamakta özgür olduklarını ilan etti. Bu yüzden Gerçeküstü bir resme başladığınızda yapmanız gereken şeylerden biri budur diyebiliriz.

Sürrealist Bir Ressim Çizme Teknik Nedir?

Sürrealist bir resim için bilinçaltını uyandırmanın en etlili yollarından biri, dergilerden her türlü resmi yırtıp, nesneleri kesmekle başlar. Görüntüleri rastgele eşleşmelerle yan yana getirin. Garip kombinasyonlar gizemli duygular ve hatıralar uyandırıyor ve uyumlu gürünüyor ise iyi bir sürrealizm tekniğini pratik etmiş olursunuz.

Resim yapacak konu bulmanın bir başka yolu da hayallerinizi hatırlamaktır. Rüyalar bilinçaltını kullanır ve şeyleri garip şekillerde bir araya getirir. Herkes rüya görür, bu nedenle herhangi bir ressam sürrealist olabilir.

Gerçeküstü boyama, yağlı boyalar, pasteller, sulu boyalar veya diğer ürünlerle yapılabilir. Hemen siz de www.kagito.com’a girin birbirinden güzel sürrealistik çalışmalarınız için boyama ürünlerine göz atın!

Related Posts