Seka Kağıt Müzesi

Seka Kağıt Müzesi, ülkemizin kağıt sektörü ile ilgili yapılmış en iyi çalışmalardan biri olan SEKA Kâğıt Fabrikası, günümüz adıyla SEKA Kâğıt Müzesi ve Bilim Merkezi’nden bahsetmek istiyoruz. Eğer bir gün yolunuz İzmit’e düşerse bu müzeyi mutlaka gezmeli ve aslında ülke ve izmit tarihinde ne kadar önemli bir rol oynadığına gözlerinizle şahit olabilirsiniz. İzmit SEKA Kâğıt Fabrikası 1936 yılında faaliyete başlamış, 1997 yılında ise özelleştirme kapsamına dahil olmuş ve maalesef 2005 yılında da kapatılmıştır. Kocaeli Büyük Şehir belediyesinin büyük çabalarıyla da günümüzdeki hali olan müzeye çevrilmiştir. Dünyanın en büyük Kağıt Müzesi statüsünde olan eski SEKA Kağıt Fabrikası kesinlikle görülmeye değer. 

Kağıt Müzesi ve Bilim Merkezi’ne giriş ücreti alınmıyor. Ücretsiz olarak bu güzel müzeyi gezebilir, Türkiye’deki yakın geçmiş kağıt üretim tarihine şahit olabilirsiniz. Müze, iki ayrı bölüm olarak sizi karılıyor. İçeriye adımınızı attığınızda sol tarafta bilim merkezini görebilirsiniz. Bu kısımda çoğunlukla ilköğretim ve ortaokul düzeyindeki öğrencilere hitab eden, fen bilimleri ile ilgili buluşları, birbirinden farklı bilimsel olayları incelemelerine olanak sağlayan deney düzenekleri bulunuyor. Sağ bölümde ise Kağıt Müzesi bulunuyor. 

Nikomedya Marmara Denizi’ne açılan İzmit Körfezi’nin ucunda Bitinya Kralı I. Nikomedes tarafından kuruldu. Şehir, ilk olarak MÖ 712/11’de bir Megara kolonisi olarak oluşturuldu ve erken Antik dönemde Astakos adıyla bilindi. İzmit Körfezinde eskiden çokça yakalanan Istakoz nedeniyle bu adı aldığı düşünülmektedir. Bu kısa bilgiden anlaşıldığı üzere İzmit, eski Nikomedia şehrinin üzerine kurulduğu için fabrika yapılırkenki kazılarda tarihi eserler bulunmuş ve bu eserler de müzenin giriş kısmında sergilenmektedir. 

A’dan Z’ye bir kağıdın nasıl üretildiğini merak ediyorsanız. Bu fabrika her ne kadar da faal olmasa da hala bu üretim aşamaları hakkında derin bir bilgi verebilir nitelikte. Yani tomruktan başlayarak kağıda kadar olan aşamaların tamamını detaylıca inceleyebilirsiniz. 

Bu fabrika aslında tam bir kalkınma projesi diyebiliriz. Cumhuriyet döneminde devletin kendi imkanlarıyla kurulan bu fabrika, çalışanlarına yaz kampları, piknikler, tiyatrolar, sinema vb tüm sosyal aktivitelerini karşılayabilme olacağı sağlayan bir kompleks diyebiliriz. Ayrıca kültürel ve spor faaliyetlerine de katkıda bulunuyor. Kısacası SEKA Kâğıt Fabrikası İzmit’e çok şey katmış ve katmaya da devam ediyor. Her ne kadar faal olarak kağıt üretimi yapmasa da, İzmit’in turizmi açısından büyük rol oynayan müzelerden birisi.

Anıl Kağıt olarak olarak sizi ufak bir kağıt turuna çıkarmak isteriz. Gelin birlikte bu güzel fabrikadan birkaç kare ile kısa bir gezintiye çıkalım… 

Related Posts