Sanat Terapisi Nedir?

Sanat terapisi, Amerikan Sanat Terapisi Derneği tarafından tanımlanan sanat terapisi, yaşamlarında çeşitli derecelerde işlev bozukluğuna neden olan hastalık, travma veya zorluklar yaşayan insanlar tarafından profesyonel bir ilişki içinde sanat yapmanın terapötik kullanımıdır. Sanat terapisi, sanat yaratarak ve sanat eserlerini ve sanat yapma sürecini yansıtarak kişisel gelişim arayan insanlar için faydalıdır. Sanat terapisi yoluyla benlik farkındalığı artar. Sanat terapisinde sanatın yaratılması yoluyla ortaya çıkan benlik, kişinin zorluklar, stresler ve travmalarla başa çıkmasına olanak tanıyarak güçlendirilir ve dengelenir. Sanat yaratarak öğrenme süreci zenginleştirilir ve sanat yapmaktan zevk almak, öz farkındalığı, bilişsel yetenekleri arttırır ve sanat yapmanın yaşamı onaylayan zevklerini tanımlar.

Amerikan Sanat Terapisi Derneği, sanat terapisi eğitimi, etik ve uygulama için belirlenmiş standartları teşvik eder. Üyelerden ve alandaki diğer uzmanlardan oluşan gönüllü komiteler, ulusal ve eyalet düzeyinde hükümet işleri, klinik sorunlar ve mesleki gelişim üzerinde aktif olarak çalışır. Derneğin sürekli eğitim ve araştırmaya olan bağlılığı, yıllık ulusal konferansı, yayınları, geliştirilmekte olan uzaktan eğitim kapasitesi ve sanat terapisi alanındaki mükemmelliği takdir eden ulusal ödüller ile kanıtlanmıştır.

SANAT TERAPİSİ NASIL GELİŞTİ?

Tarih boyunca görsel anlatım şifa amacıyla kullanılmış, ancak sanat terapisi 1940’lara kadar ayrı bir meslek olarak ortaya çıkmamıştır. 20. yüzyılın başlarında, psikiyatristler, akıl hastalığı olan hastalarının yarattığı sanat eserlerine giderek daha fazla ilgi duymaya başladılar. Ve eğitimciler, çocukların sanat ifadelerinin gelişimsel, duygusal ve bilişsel büyümeyi yansıttığını keşfediyorlardı. O zamanın birçok çağdaş sanatçısının yapıtları, psikolojik bakış açılarını ve eğilimleri ifade etmek için hem ilkel hem de çocuksu üsluplar kullandı (örneğin, Dubuffet, Picasso, Miro ve Braque).

Yüzyılın ortalarında, hastaneler, klinikler ve rehabilitasyon merkezleri, sanat yaratma sürecinin iyileşme, sağlık ve zindeliği artırdığını kabul ederek, daha geleneksel sözlü terapi teknikleriyle birlikte sanat terapisi programlarını giderek daha fazla dahil etmeye başladı. Sonuç olarak, sanat terapisi mesleği, çeşitli ortamlarda çocukların ve yetişkinlerin etkili ve önemli bir iletişim, değerlendirme ve tedavi yöntemi haline geldi. Günümüzde sanat terapisi mesleği, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sağlık tesislerinde ve psikiyatri, psikoloji, danışmanlık, eğitim ve sanat alanlarında önem kazanmıştır.

SANAT TERAPİSTİ NE YAPAR?

Amerikan Sanat Terapisi Derneği tarafından tanımlanan sanat terapistleri, sanat terapisi veya ilgili bir alanda diploma sahibi olan yüksek lisans düzeyindeki profesyonellerdir. Eğitim gereksinimleri şunları içerir: sanat terapisi, danışmanlık ve psikoterapi teorileri; etik ve uygulama standartları; Ölçme ve Değerlendirme; bireysel, grup ve aile teknikleri; insan ve yaratıcı gelişim; çok kültürlü konular; Araştırma Yöntemleri; ve klinik, topluluk ve/veya diğer ortamlardaki uygulamalı deneyimler. Sanat terapistleri, değerlendirme ve tedavi için çeşitli sanat modalitelerinin (çizim, resim, heykel ve diğer medya) uygulanmasında yeteneklidir.

Ayrıca tarihsel kronolojiye baktığımızda Amerika’dan önce Selçuklu ve Osmanlı’da psikolojik hastalıkların tedavisi için özel terapi teknikleri uygulanmıştır ve bu yöntemler üzerine çalışan hastaneler bulunmaktaydı.

Günümüze dönecek olursak sanat ile uğraşmak aslında stresli yaşamlarımız için harika bir rahatlama yöntemi, bir terapi yöntemi olarak kullanılabilir. Günlük sıkıntılarınızdan biraz da olsun uzaklaşmak ve beyninizi dinlendirmek isterseniz resim başlangıç için harika bir yöntem olabilir. Biraz rahatlamak için resim yapmaya başlamaya karar verdiyseniz, siz de hemen www.kagito.com’a tıklayın birbirinden farklı çizim tarzları hakkında bilgi alarak, başlangıç için en kaliteli sanat ürünlerine ulaşabilirsiniz. Ya da kendi resim defterinizi yapmak için kağıt çeşirlerine bakmak için www.anilkagit.com’a tıklayın.

Related Posts