Çevre bilinci, bugün dünyanın en başta gelen konularından biridir. Gittikçe daha fazla insan ve işletme “yeşil” oluyor. Basım endüstrisi de dünya çapındaki bu harekette yer almaktadır. Kağıdın önde gelen tüketicilerinden biri oldukları için artık doğaya olan etkilerini azaltmak için yeşil baskı teknolojisini kullanıyorlar.
İnsanlar, bir matbaanın broşürler, el ilanları, posterler ve diğ
er basılı promosyon malzemeleri üreterek ve dağıtarak büyüdüğünü çok iyi bilirler. Ancak bu işletme çok fazla hammadde tüketir, çok miktarda enerji kullanır ve zararlı atıklar üretir. Birçoğu çevreci olurken, bazı şirketler hala geleneksel baskı yöntemini uyguluyor. Hala geri dönüştürülmemiş kağıtlar, petrol bazlı mürekkepler ve toksik çözücüler kullanıyorlar. Bunun nedeni, çevre dostu kaynaklara ve süreçlere yönelmenin daha fazla maliyet anlamına gelmesidir.
Baskı hizmetleri sunan sorumlu şirketler, yeşil olmayan kaynakların su kirliliğine, toprak kirliliğine ve doğal çevreye yönelik diğer tehditlere yol açabileceğini biliyor. Yeşil baskının uygulanması kolay değildir, ancak uygun şekilde gözlemlendiğinde faydalı olacaktır.
Çevre Dostu Malzemeler
Kağıt ve mürekkep, baskı endüstrisinin vazgeçemeyeceği kaynaklardır. Yeşil baskı şirketleri toksik olmayan kağıt ve mürekkep kullanır. Geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış klorsuz kağıtları seçerler. Sürdürülebilir şekilde yetiştirilen kaynaklardan veya diğer atık yan ürünlerden üretilen kağıt malzemeleri de kullanabilirler. Bu sayede ormanlardaki çok sayıda ağacı kurtarmış olurlar. Mürekkebe gelirsek, tamamen doğal çeşitleri tercih edilebilir. Soya mürekkebi gibi bitkisel bazlı türler en yaygın örneklerdir. Organik ve doğaldırlar. Düşük toksidite seviyeleri, kullanımlarını ve atılmalarını daha güvenli hale getirir. Bu tür sarf malzemelerini kullanan bir baskı işletmesi, ürünlerinin kaliteden ödün vermeden çevre dostu olmasını sağlar.
Enerji Verimli Araçlar
Belirtildiği gibi, matbaa firmaları çok büyük miktarda enerji tüketirler. Gerçekten çevreci bir şirket, doğru makineleri kullanarak enerji tüketimini nasıl azaltacağını bilir. Geleneksel yazıcılar, yeni yeşil yazıcılardan daha fazla enerji kullanır. Daha büyük, çevre dostu şirketler, daha az güçle çalışan ve daha az atık oluşturan makineler kullanır. Bu, elektrik faturalarını azaltmak için yapılan bir hareketten daha fazlasıdır; yenilenemeyen enerjinin korunmasında yer almanın bir yoludur.
Daha Az Karbon Emisyonu
Baskı işlemi sırasında sıfır karbon emisyonu yaratmak neredeyse imkansız olsa da, bilinçli bir matbaa firması emisyonları nasıl azaltacağını veya en azından nasıl dengeleyeceğini bilir. Elektronik veya dijital baskı, baskı işlerinden kaynaklanan karbon miktarını azaltmak için bir çözümdür. Broşür ve el ilanı gibi kağıt ürünleri ortadan kaldırmak demektir.
Anıl Kağıt olarak biz de FSC sertifikalı kağıtlar kullanarak doğaya katkıda bulunuyoruz. Kağıt üretiminde kullanılan endüstriyel ormanlardan üretilen kağıtlarımız, yeşil harekete katkıda bulunuyoruz. Hemen www.anilkagit.com’a tıklayın birbirinden güzel alternatifleri inceleyin.