Ağaç Kesmeden Kağıt Nasıl Üretilir? Şeker Kamışından Kağıt Yapımı Hakkında Her Şey!

Kitaplar yazılır, notlar alınır, sunumlar ve ödevler basılır, gazeteler, reklamlar vb. Aklımıza gelmeyecek her alanda kağıt kullanılır. Peki siz kağıtsız bir gün geçirebileceğinizi hayal edebiliyor musunuz? Hayatımızın her alanında kağıtlara ihtiyaç duyuyoruz. Her ne kadar da elektronik ortamda çoğu döküman gönderilip alınsa da ya da notlarımızı bilgisayarlarda veya telefonlarda tutmaya başlasak da kağıt birçok alanda kullanılmaya devam ediyor. Fakat her alanda olduğu gibi kağıt endüstrisi de teknolojiden faydalanarak kağıt sektörünü sadece ağaca dayalı bir üretim anlayışından sürdürülebilir kaynaklara yöneltmeye başladı.

Ağaçlar yenilenebilir bir kaynak olarak bilinir, ancak dikilmiş bir fidanın olgun bir ağaca dönüşmesi için geri dönüş süresi yaklaşık yarım yüzyıldır. Şeker kamışı ise bir yıldan az bir zamanda olgunlaşır. Şeker kamışı, bir yıldan az döngüler halinde üretildiği için yenilenebilir çevre dostu bir kaynaktır. Bu yüzden biz de Anıl Kağıt olarak FSC sertifikamız ile onaylı olarak kağıt üretimi için özel endüstriyel ormanlar üretiyor, elde ettiğimiz bu ağaçlardan ekosisteme zarar vermeden kağıt üretimi yapıyoruz. Bunun yanında şeker kamışından ürettiğimiz kağıt ürünlerimiz sayesinde de hiç ağaç kesmeden, odun hamuru kalitesinde çevreye zararsız kağıtlar üretiyoruz. 

Şeker kamışı kağıt ürünleri üretimi için mükemmel bir kaynaktır. Gelin 6 maddede neden şeker kamışı ile üretilen kağıtlar kullanmamız gerektiğini inceleyelim:  

Şeker Kamışından Üretilen Kağıtların Avantajları

1- Yumuşak Dokulu

Kağıt yapımında kullanılan şeker kamışı, lifli yapısı sayesinde yumuşak bir kağıt elde edilir. 

2- Dayanıklıdır

Şeker kamışı lifleri çok dayanıklıdır. Bu sayede bu liflerden üretilen kağıtlar kolay kolay yıpranmaz ve uzun ömürlüdür. 

3- Organiktir

Şeker kamışı lifleri hızla toprağa geri dönüşebilir. Doğadan gelen doğaya zararsız bir şekilde tekrar büyümek için toprağa karışır. 

4- Hızla Yenilenebilir ve Sürdürülebilir

Şeker kamışı, sert ağaçlar değil, çimenlerdir ve dünyadaki en hızlı büyüyen otlardan bazılarıdır. Bu bitkiler derin kök sistemi nedeniyle, yeniden ekim gerektirmez. Bitki kesildikten sonra, kök bırakılır ve 3-4 ay içinde geri büyüyebilir.

5- Toprak Erozyonunu Azaltır

Şeker kamışı tükenmiş toprak ve az su bulunan ortamlarda büyüyebilir ve artığı toprağa geri karışarak bozulmuş toprak alanlarını iyileştirir. Şeker kamışının eşsiz köksap (kök) sistemi toprağı erozyondan korur ve nem dengesini sağlar. 

6- Çevre Dostu ve Verimli

Şeker kamışı küspesi – ezilmiş şeker kamışı saplarından meyve suyu çıkarıldıktan sonra kalan kuru, lifli kalıntı – çevre dostu ve yenilenebilir bir hammaddedir. Bu şekilde hem suyundan hem de lifinden yararlanılarak kazan kazan durumu elde edilir.

Şeker Kamışı Kağıdı ve Çeşitleri

%100 şeker kamışından üretilen Earth-Care Bagasse hem doğa dostu hem de geri dönüştürülebilir bir üründür. Siz de Anıl Kağıt’ın çevreci hareketine katılmak isterseniz, www.anilkagit.com adresine hemen tıklayın %100 şeker kamışından üretilmiş kağıtlarımızdan hemen sipariş edin. 

Related Posts